Держкіно дозволило українському каналу показ замаскованого російського серіалу

Держкіно видало посвідчення на право демонстрації серіалу "ФЕС", що насправді є трохи переробленим російським серіалом " Слід"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на повідомлення генерального директора "1+1 медіа" Олександра Ткаченка у Facebook.

Як зазначає Ткаченко, 23 червня стало відомо, що перероблений російській серіал "Слід" під виглядом нового українського серіалу отримав прокатне посвідчення та нову назву – "Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань". Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко підтвердив цю інформацію Ткаченку у телефонній розмові.

"В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалась федеральною. Транслювався серіал в ефірі каналів медіа-групи "Україна", що належить олігарху Ренату Ахметову. І може знову потрапити в ефір, незважаючи на закон, що забороняє показувати фільми, вироблені фізичними та юридичними особами Російської Федерації, а також стрічки, які пропагують діяльність російських силових органів", - йдеться у повідомленні в соцмережі Ткаченка.

Генеральний директор "1+1 медіа" називає такий випадок "подвійними стандартами Держкіно" та вважає, що замість розвитку власного виробництва, гроші будуть йти на закупку російських серіалів, а країна-агресор отримуватиме додаткове фінансування в десятки, сотні мільйонів доларів США.

Кажучи про сам фільм, він додає: "Глядачі будуть бачити серіали про російські реалії та з російською ідеологією, але під українською назвою, та з українськими номерами автівок у кадрі". 

Також Ткаченко зазначив, що сам серіал старий, до нього просто дозняли кілька сцен. "Працівників російських силових структур перевдягли у форму без розпізнавальних знаків. В оригіналі служба, про яку йдеться в серіалі, називалася федеральною, в новій назві заявлено фактологічну. Тобто це якась квазісилова структура, але по суті своїй це абсолютно російський серіал", - цитує Ткаченка "Телекритика".

Видання з посиланням на свої джерела стверджує, що "Україна" дійсно взялася за "адаптацію" російських серіалів під нове українське законодавство, яке забороняє показувати серіали з російськими силовиками в головних героях. "1+1" проводить іншу політику - намагаючись знімати серіали власного виробництва.

У Держкіно також вже прокоментували цей інцидент, повідомивши, що справа в тому, що при видачі посвідчення "не було порушено жодної норми чинного законодавства України й дотримано всіх передбачених для таких випадків процедур, включно з переглядом зазначеного серіалу Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Оскільки Держкіно є центральним органом виконавчої влади, воно діє виключно в межах повноважень, визначених законом. Жодних правових підстав для відмови у видачі прокатного посвідчення телесеріалу "ФЕС" у Держкіно не було".

Також у Держкіно додали, що вважають виникнення подібної ситуації наслідком "прогалин у чинному законодавстві". Тому "Держкіно ініціювало розробку і прийняття підзаконного акту, який би встановлював чіткі критерії для визначення фільмів, вироблених фізичними чи юридичними особами держави-агресора, за максимально прозорою й зрозумілою бальною системою. За такою системою кожному фільму нараховуються бали за об’єктивними показниками (за такими як громадянство авторів, виконавців та ключових членів знімальної групи фільму, місця основних зйомок та робіт монтажно-тонувального періоду тощо) і при певній їх сукупній кількості визначається країна виробництва фільму, чи його статус як продукту спільного виробництва".