Фотофакт: Художник із Норвегії створює справжні хмаринки всередині приміщень

Нідерландський художник Бернднаут Смільде створює скульптури справжніх хмаринок, що "живуть" не більше 10 секунд

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Hi-News.ru.

Художник Бернднаут Смільде створює крихітні хмаринки в різних приміщеннях: від вугільних шахт до кафедральних соборів. Його витвори зроблені не з глини або мармуру, вони ледь відчутні, і їх неможливо зафіксувати на одному місці. Десяти секунд, протягом яких хмарина зникне, вистачає лише для того, щоб зробити якісну фотографію. Серія знімків отримала назву Nimbus.

Свої хмари Бернднаут створює виключно у відповідних для цього приміщеннях, в яких має бути достатньо холодно і сиро. Повітря не має циркулювати в місці зйомки. Фотограф робить все для того, щоб знімок в результаті вийшов максимально ефектним: він годинами налаштовує свою апаратуру, створює необхідні температурні умови, ретельно виставляє світло.

Самі хмари з'являються на світ за допомогою спеціальної машини, яка генерує згустки диму. Дим зіштовхується із заздалегідь розпиленою в приміщенні водяною парою, стаючи при цьому важким, так і з'являється на світ хмара.

"Мені подобається, коли мої хмари виходять максимально концентрованими. Так краще видно їхню текстуру", - каже художник.

Процес зйомки однієї хмари як правило займає кілька днів. Фотографія повинна вийти ідеальною, тому Бернднауту доводиться створювати в середньому 100 різних хмар, перш ніж він отримає бажаний знімок.