Медведєв почав "приречено" різати зарплати і пенсії росіянам, - ЗМІ

В Росії бюджетна комісія затвердила початок бюджетного процесу, який передбачає скорочення величини індексації пенсій та інших захищених видатків бюджету на найближчі три роки

Про деталі закритої частини комісії під керівництвом Дмитра Медведєва пише російська газета "Коммерсантъ", передає Еспресо.TV.

Правда, остаточне рішення з урізання індексації соцвидатків так і не було прийнято

Засідання під керівництвом Дмитра Медведєва було закритим і пройшло, за інформацією джерел видання, "в атмосфері спокійній приреченості".

"Судячи з усього, учасники усвідомили, що незалежно від рішення "пенсійного питання" на 2016 рік різке скорочення держвитрат, лише трохи пом'якшене Резервним фондом, - неминучість", - зазначає газета.

Головною інтригою бюджетного процесу в цьому році стала пропозиція Мінфіну змінити встановлений законом принцип індексації захищених соціальних витрат федерального бюджету.

Міністерство запропонувало інший механізм індексації, що дозволить скоротити витрати бюджету на 510 млрд руб. в 2016 році, 879 млрд руб. в 2017 році і 1174 млрд руб. в 2018 році.

Більше половини коштів пропонується заощадити за рахунок скорочення трансфертів Пенсійному фонду. За цим проектом, в 2016 році зростання пенсій складе 5,5% замість 11,9% за чинним законом, в 2017 році - на 4,5% замість 7%, в 2018 - на 4% замість 8,4%.

Видання зазначає, що Дмитро Медведєв так і не прийняв остаточного рішення, на якому з двох проектів зупинитися, тому ідея перегляду законодавства про індексацію буде розглядатися і далі.

Раніше на нараді у президента з урядом, який було присвячено соціальним питанням, Володимир Путін також не прийняв вольового рішення.

"Передбачається, що уряд розділить з Держдумою політичну відповідальність за першу з 2009 року спробу поміняти базову модель економічного зростання в Росії", - резюмує видання.

"Коммерсантъ" наголошує, що макроекономічна ідея Мінфіну передбачає зміну моделі зростання російської економіки, яка діяла 2005-2007 і 2009-2013 роках. Відомство пропонує не орієнтуватися більше на підтримку внутрішнього попиту через постійне збільшення залежних від бюджету доходів населення, а спробувати запустити альтернативну модель зростання через держінвестиції в інфраструктуру.

Для цього, крім обмеження пенсійних витрат, необхідно суттєво - на 26,5% в 2018 році - скоротити військові витрати, знизити на 8-13% інші держвидатки, обмежити зростання тарифів держмонополій цільової інфляцією (4%), провести нове скорочення держслужбовців на 10 % без індексації доходів залишилися.