Російський сценарій в Одесі вже неможливий, - Ройтбурд

Те, що сталося торік 2 травня, можливо, запобігло набагато більшому кривавому сценарію. Сьогодні такий сценарій неможливий

Таку думку в ефірі програми Еспресо.TV "Вечір з Миколою Княжицьким" висловив відомий художник Олександр Ройтбурд.

Я думаю, що переломною точкою було 2 травня, ця трагедія, якої Одеса жахнулася. Я пам'ятаю, 8 травня я вийшов на абсолютно порожні вулиці - Одеса була як після потрапляння нейтронної бомби. Місто було в шоці. Може бути, цей шок допоміг усвідомити перспективи. Шкода обдурених і загиблих, але те, що це сталося, можливо, запобігло набагато більш кривавому сценарію. Сьогодні, думаю, такий сценарій неможливий", - зазначив він.

На думку художника, Одещина розуміє, що Україна - це безальтернативна реальність.

"Соціологія змінилася. Тоді до 40% було активно проукраїнськи налаштованих людей. Відсотків 30 були симпатиками Росії, решта - "болото". Сьогодні в тій чи іншій мірі проукраїнськими є близько 80% населення міста та регіону. Можливо, це розуміння того, що буде, якщо розігруватиметься російський сценарій. Принаймні абсолютна більшість розуміє, що Україна - безальтернативна реальність сьогодні", - сказав Ройтбурд.

2 травня 2014 в Одесі відбулися зіткнення між проросійськими і проукраїнськими активістами. Відразу в центрі міста загинули кілька людей. У розташованому на Куликовому полі Будинку профспілок, де було багато людей, почалася пожежа, під час якої також загинули громадяни. Загалом 2 травня постраждали близько 300 і загинули 48 людей.