Яресько запевняє, що українцям не варто боятися дефолту

Оголошення технічного дефолту не означає припинення всіх платежів в українській банківській системі, і боятися його не варто

Про це в інтерв'ю ТСН заявила міністр фінансів України Наталя Яресько, повідомляє Еспресо.TV.

За її словами, у разі оголошення технічного дефолту призупинення платежів "відбудеться тільки по тій групі зовнішніх зобов'язань, що підлягають реструктуризації".

"Ніхто нічого не говорить про призупинення інших платежів: внутрішніх, банківських", - зазначила Яресько.

Вона закликала українців не боятися технічного дефолту.

"Але не треба боятися цього слова (технічного дефолту, - ред.). Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Воно ніяк не впливає на депозити наших громадян, це ніяк не впливає на грошову одиницю, на нашу гривню. Дехто використовує навмисно, щоб залякати людей, коли цього не потрібно робити", - стверджує міністр фінансів.

"Народ не повинен боятися, що ось-ось закінчаться всі наші програми кредитування. Як раз не те, як раз Міжнародний валютний фонд дає публічну підтримку, вони розуміють, що фінансування нашої країни - це мета номер один. Ми можемо її досягти або правильною реструктуризацією, чи, можливо, тимчасовим припиненням платежів і тоді реструктуризацією", - додала Яресько.

Нагадаємо, американська інвесткомпанія Goldman Sachs прогнозує, що в липні Україна не зможе здійснити платіж за кредитом і оголосить дефолт.

Коментуючи цей прогноз, глава Мінфіну сказала, що це "теоретично можливо".