Греція відмовилася вчасно погасити борг перед МВФ, - ЗМІ

Країна-боржник не виплатить у вівторок Міжнародному валютному фонду 1,6 млрд євро

Про це поінформував The Wall Street Journal з посиланням на джерело в уряді країни, повідомляє Еспресо.TV.

Невиплата цієї суми може призвести до дефолту країни. Глава фонду Крістін Лагард вже заявила, що збирається сповістити про неплатіж виконавчу рада МВФ.

У понеділок, 29 червня, Греція вчасно і в повному обсязі перевела черговий платіж Європейському фонду фінансової стабільності (EFSF) в розмірі 50 тис євро. У EFSF підтвердили отримання грошей. Якби гроші не надійшли, EFSF міг би оголосити про дефолт Греції вже в понеділок. На думку експертів Handelsblatt, цей платіж говорить про те, що влада Греції не бажає ескалації конфлікту з міжнародними кредиторами.

У суботу, 27 червня, міністри фінансів єврозони відмовилися продовжувати програму фінансової допомоги Афінам, яка закінчується 30 червня. Того ж дня прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас назвав умови кредиторів «ультиматумом» і оголосив про рішення провести 5 липня загальнонаціональний референдум з цього питання.

Для підготовки до референдуму Ципрас попросив продовжити на кілька днів програму фінансової допомоги, але отримав від кредиторів відмову.

Зараз 35% кредитів в грецькій банківській системі не обслуговується. З грудня 2014 по кінець квітня 2015 приватні вкладники забрали з банків 22,3 млрд євро, а загальний обсяг депозитів скоротився до 128 млрд євро- найнижчого рівня за останні 11 років.

У травні і червні відтік вкладів ще більш посилився, уряд Греції вирішив залишити з 29 червня банки закритими до початку наступного тижня, а з вівторка добовий ліміт на зняття готівки складе 60 євро.