Юнкер розкритикував уряд Греції за популізм та тактичні ігри

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виступив із різкою критикою уряду Греції за "егоїстичну" позицію на переговорах з кредиторами

На прес-конференції в Брюсселі Юнкер заявив, що Греції не слід протиставляти одну демократію вісімнадцяти іншим в Європі, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Європейську правду".

"Егоїзм, тактичні ігри, популістські ігри мали місце. На карту поставлені європейський дух солідарності та відповідальності. Гра однієї демократії проти 18 інших – це відношення, не гідне великої грецької нації", - сказав він.

За словами Юнкера, він хотів би, щоб Європа залишалася єдиною.

"Ми ніколи не висували ультиматумів. Нашою єдиною метою було і залишається досягнення справедливої та збалансованої угоди", - зазначив він.

За його словами, останні пропозиції кредиторів до грецього уряду не включають урізання пенсій і зарплат.

"Це не пакет заходів жорсткої економії. Порівняно з попередньою пропозицією, ми просили на 12 млрд менше економії в найближчі роки", - додав він.

У неділю прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас оголосив, що 29 червня банки в його країні не відкриються.

Виступаючи на телебаченні, Ціпрас сказав, що до таких кроків довелося вдатися після того, як Європейський центральний банк відмовився підвищити суму екстреного кредиту для грецьких банків.

За повідомленнями, менш як протягом останньої доби, від часу, коли в ніч на неділю парламент Греції схвалив проведення референдуму щодо умов міжнародної допомоги, з банкоматів країни зняли готівкою 1 мільярд 300 мільйонів євро, побоюючись саме тих заходів, про які й оголосив Ціпрас.

30 червня Греція має погасити 1 млрд 600 млн євро боргу перед Міжнародним валютним фондом, але не має цих коштів і раніше сподівалася отримати їх від кредиторів. Неповернення боргу фактично означатиме дефолт Греції, який, як вважають, може призвести до її виходу з зони обігу євро, і призведе до глибокої банківської кризи в цій країні.