Експерт розповів, як вихід Греції з єврозони підкосить ЄС

Вихід Греції з єврозони завдасть удару в першу чергу по її боржникам

Про це пише у своєму блозі керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає Еспресо.TV.

"Греція на межі реального дефолту, виходу з єврозони, повернення до грецької драхми, колапсу банківської системи, економічної турбулентності. Європейській владі вигідно зберігати Грецію в єврозоні - це забезпечує слабкість євро і допомагає експортерам з інших країн, в першу чергу Німеччини", - пише він.

За словами Наймана, вихід Греції з єврозони завдасть удару в першу чергу по її боржникам (ЄЦБ в першу чергу), а також іншим південним країнам - Італії, Іспанії та Португалії.

"Компаніям, банкам і самим державам цих країн доведеться змиритися з більш високою вартістю нових зовнішніх боргів. Іноземні інвестори вимагатимуть більшої плати за ризик, ніж є зараз. І збільшиться розрив між темпами економічного зростання "хороших" і "слабких" країн єврозони", - уточнює він.

Економіст також зазначає, що якщо цей розрив стане непереборним, то цілком можливий або розпад єврозони на дві частини - північну і південну з двома окремими регуляціями і валютами.

"Або ж ступінь економічної інтеграції навпаки, посилиться, а країнам єврозони доведеться змиритися з передачею більшої економічної влади в Брюссель. У першу чергу мова йтиме про держбюджет і податки. І показовими будуть наслідки виходу Греції з єврозони", - зазначає експерт.

Ерік Найман прогнозує два варіанти. Якщо вихід з єврозони допоможе грекам, це скаже про те, що рецепти зовнішніх кредиторів помилкові. Якщо ж економічні проблеми Греції тільки посиляться, то південні країни підуть на добровільну передачу суверенітету центральній європейській владі.

"Отже, євро як валюті належить пережити турбулентні часи. Вихід Греції допоможе євро стати сильніше (викинули найслабша ланка)", - підсумовує економіст.