У Росії оскаржили анексію Криму

У Конституційний суд Росії сьогодні, 30 червня, троє громадян подали скаргу щодо незаконності анексії Криму

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "meduza".

Скаргу подали керівник Товариства захисту прав споживачів "Громадський контроль" Михайло Аншаков і його соратники Валерій Відставних і Костянтин Селезньов.

Підставою для звернення до КС у тексті скарги позивачі називають невизначеність у тому, чи відповідає Конституції Росії (її статтям 15 (ч. 4), 16 (ч. 2) Федеральний конституційний закон від 21.03.2014 №6-ФКЗ "Про прийняття у Російську Федерацію Республіки Крим та освіту у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя". 

Заявники також мотивують скаргу тим, що положення ч. 4 ст. 15 Конституції наказують, що "загальновизнані принципи і норми міжнародного права і міжнародні договори Російської Федерації є складовою частиною її правової системи. Якщо міжнародним договором Російської Федерації встановлені інші правила, ніж передбачені законом, то застосовуються правила міжнародного договору".

"Чинним міжнародним Договором між Російською Федерацією і Україною про російсько-український державний кордон територія півострова Крим, включаючи республіку Крим і місто Севастополь, визначається як частина України", - заявили Аншаков, Відставних і Селезньов.

Нагадаємо, 18 червня, громадська організація "Товариство захисту прав споживачів "Громадський контроль" рекомендувала російським туристам, щоб уникнути проблем у майбутньому, зокрема, з оформленням шенгенської візи, в’їжджати до Криму лише з материкової частини території України, маючи при цьому дозвіл української влади.

Юристи "Громадського контролю" відзначили, що за нормами чинного міжнародного права Крим і Севастополь є окупованими територіями, і за порушення порядку в’їзду туди може загрожувати кримінальна відповідальність.

Володимир Путін заявив, що російських туристів про Крим попередили іноземні агенти

Після цього Роскомнагляд заблокував сайт російської громадської організації.