Австралійський художник прикрасить центр Києва реалістичним стріт-артом

У центрі столиці з'явиться квартал вражаючих стріт-арт-портретів від австралійського художника Гвідо Ван Хелтена

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на DreamKyiv.

Вже наступного тижня на фасаді одного з будинків в районі Золотих воріт з'явиться графіті, присвячене Лесі Українці. Автором малюнку стане художник з Австралії, який займається стріт-артом, Гвідо Ван Хелтен. Планується, що поруч з цією роботою свої малюнки створять і інші стріт-арт-майстри, відомі в різних куточках світу. Ініціатива буде реалізована в рамках проекту CityArt.

Роботи Гвідо Ван Хелтена

Як розповів режисер Гео Лерос, який є співзасновником проекту CityArt, почалося все з того, що йому захотілося зробити парк Шевченка комфортнішим, зокрема встановити там більше лавочок. "Я став розглядати варіанти, як це реалізувати. Зупинився на принципі, популярному в Нью-Йорку, Мюнхені: коли кожен бажаючий може виступити меценатом і за порівняно невелику суму зробити подарунок місту - встановити лавку зі своєю іменною табличкою", - зазначив Гео Лерос.

Перші 13 лавок були встановлені в парку Шевченка в травні, наприкінці червня додали ще 20. Їх профінансували різні меценати. Одну з лавок хлопець замовив на день народження своєї дівчини. Найближчим часом у парку з'явиться ще 50 лавок. Дизайн роблять різні бюро та майстерні.

Лерос уточнив, що проект не обмежиться одним парком.

"Сьогодні ми запускаємо нову ініціативу - хочемо створити в Києві квартал якісного стріт-арту. Спочатку ми думали, що будемо пропонувати всім бажаючим надсилати свої ескізи. Але зрозуміли, що поки в Україні дуже мало досвідчених стріт-арт-художників, і вирішили кликати затребуваних іноземних. Діємо за такою схемою: знаходимо мецената, готового оплатити художнику переліт і проживання, вибираємо художника, запрошуємо його" – пояснив режисер.

Меценатом першої роботи виступив бізнесмен Костянтин Жуковський. Намалює її австралієць Гвідо Ван Хелтен. Він цікавий зокрема тим, що малює тіні, деталі не фарбами, а балонами. "Переговори з художниками веду я. Це цікавий процес знаходження золотої середини. Тут потрібно враховувати і думку художника (якому за комерційний проект платять 50-100 тисяч доларів, а тут він працює безкоштовно - робить подарунок місту), і думка мецената, і дух, стиль міста", - пояснив Лерос.

Де саме буде робота Гвідо, поки не повідомляється. Справа в тому, коли австралієць Фінтан Мегі малював на Подолі, то до нього періодично підходили люди і говорили, що це жах і треба все зафарбувати. Йому було дуже неприємно. "У нас люди дуже люблять критикувати, нічого не роблячи самі. Наша команда готова слухати критику, але конструктивну", - додав Лерос.

Робота Фінтана Мегі