Авторку "50 відтінків сірого" звинуватили у пропаганді насилля над жінками

Еріку Джеймс розкритикували не лише за плагіат самої себе та низьку літературну якість творів, а й за насилля та дискримінацію жінок

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на користувачів соцмереж.

Авторку романів "50 відтінків сірого" та спін-оффу, які стали бестселерами, Еріку Джеймс звинуватили у пропаганді насилля над жінками. Тепер скандал навколо історії Крістіана Грея та Анастейші Стіл торкнувся теми насилля та дискримінації. 

Відбулося це тоді, коли авторка тетралогії вирішила провести онлайн-конференцію в Twitter з нагоди виходу в світ нового роману серії, що розповідає ту ж саму історію від імені міліонера-домінанта Крістіана Грея. 

Так, у соцмережі був створений хештег #AskElJames. Однак замість вдячливих відгуків на письменницю посипався шквал критики, сарказму і прямі звинувачення у пропаганді насильства над жінками.

Судячи з коментарів, письменниця і її асистенти не тільки ігнорували прямі питання, але і блокували деяких прямолінійних критиків.

Зокрема, читачі цікавилися: "Що ви ненавидите більше: жінок чи англійську мову?" і "Чи є стоп-слово, яке зупинить вас від подальшої писанини?".

Багато питань торкнулися теми насильства у стосунках. Адепти БДСМ вважають, що письменниця зобразила не усвідомлені і добровільні БДСМ-стосунки, а ситуацію партнерського насильства. Героїня була змушена вступити в подібні відносини, щоб бути поруч з коханим, а герой намагається контролювати і маніпулювати партнеркою не тільки під час БДСМ-сесій, а в звичайному житті.

"Ви можете підтвердити, що збираєтеся написати історію з вуст Рамсі Болтона, щоб показати, що його просто не зрозуміли?", "Мені потрібна порада. Чи потрібно поставити GPS-трекер в телефон подруги і погрожувати їй, якщо вона захоче піти від мене?", "Крістіану можна переслідувати, примушувати, погрожувати і маніпулювати Анною тому, що він такий гарний, або тому, що він багатий?", "Ви колись дивилися на стосунки Белли та Едварда і думали "хммм, потрібно більше насильства"?" - написали читачі романів Еріки Джеймс.