Децентралізація стане щепленням проти бацили федералізації, - Порошенко

Децентралізація має зробити Україну міцніше і стане ще однією цивілізаційною відмінністю від сусідів по радянському табору

Про це під час презентації проекту змін до Конституції України в частині децентралізації заявив президент Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

"Свідомо і добровільно вперше згоден віддати на рівень громад величезний обсяг повноважень і фінансових ресурсів, якими сьогодні розпоряджається президентська, урядова виконавча вертикаль. Належну повагу до місцевої специфіки і традиціями, які не суперечать загальнонаціональним інтересам і законам, які не суперечать базового документу - Конституції України, зробить нашу країну міцніше, стане надійним щепленням від бацили федералізації", - заявив Порошенко.

Президент також наголосив, що таке самоврядування неможливо в авторитарній державі.

"Деспотія не терпить ні самостійності громад, ні, тим більше, свободи громадянина. Децентралізація наблизить нашу політичну систему до європейської", - додав Порошенко.

Також президент заявив, що проект змін до Основного закону не передбачає особливого статусу для Донбасу. Водночас автономний статус для Криму і севастополя буде збережений.