Суд над Олегом Сенцовим призначено на 9 липня

Незаконно ув'язненого в Росії українського режисера судитимуть на закритому засіданні

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РИА "Новости".

Північно-Кавказький окружний військовий суд призначив на 9 липня попереднє слухання у справі обвинувачення українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії більше року тримають за ґратами за підозрою у "терористичній діяльності з метою виходу Криму зі складу Росії". 

"Попереднє слухання у справі призначено на 10:00 9 липня", - повідомила прес-секретар суду Олена Катькало, уточнивши, що засідання буде закритим.
 
За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в Росії "Правого сектора", "з метою виходу півострова зі складу Росії". Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації "Русская община Крым" і місцевого відділення партії "Единая Россия". Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.
 
Нагадаємо, у червні Московський міський суд розглянув апеляційну скаргу українського режисера Олега Сенцова на продовження запобіжного заходу і залишив у силі арешт до 11 липня. 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора "Лефортово" в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 ("терористичний акт"), ч. 2 ст. 205.4 ("організація терористичного співтовариства") і ч. 3 ст. 222 ("незаконний обіг зброї") КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.
 
Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.