У Греції вже говорять про скасування референдуму, - ЗМІ

У Греції кажуть, що можуть скасувати референдум щодо пропозицій кредиторів, якщо будуть відновлені переговори стосовно нової програми порятунку країни

Про це йдеться у повідомленні Agence France Press, яка посилається на джерело в ЄС, близьке до переговорів.

За словами джерела у телефонній конференції між міністрами фінансів єврозони главу Мінфіну Греції запитали, як нові пропозиції Греції пов’язані з недільним референдумом.

"У відповідь він сказав, що є готовність або перенести референдум, або й взагалі скасувати", - розповіло джерело.

"Усе залежить від того, яким буде сигнал з боку єврогрупи на нові пропозиції", - додав співрозмовник агенції.

Прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат також повідомив парламенту у вівторок, що Греція запропонувала скасувати референдум, якщо переговори відновляться.

Як повідомлялося, голова уряду Греції Алексіс Ципрас відправив президенту єврогрупи Йеруну Дейсселблуму лист із проханням додаткого фінансування для покриття боргу країни у наступні два роки.

Зазначимо, що Єврогрупа обговорювала запит греків у режимі телеконференції - греки в останню хвилину звернулися до ЄС з проханням про новий кредит.

Ангела Меркель, у свою чергу, заявила членам німецького парламенту, що її уряд не ухвалить жодного рішення до того, як Греція не проведе свій запланований на 7 липня референдум.

Нагадаємо, Греція 30 червня офіційно вступила в дефолт за кредитами, наданими МВФ. Також закінчився термін дії програми порятунку грецької економіки, ухваленої МВФ та ЄС.

Раніше голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зробив Греції останню пропозицію у зв'язку із завершенням сьогодні терміну дії другої кредитної програми міжнародних кредиторів. Але грецький прем'єр Алексіс Ципрас її не прийняв. Натомість він закликає свій народ на референдумі сказати "ні" кредиторам.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакис підтвердив, що його країна не зможе виплатити борги Міжнародному валютному фонду. Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що "двері для переговорів відкриті", але при цьому зазначила, що не знає про який-небудь прогрес у переговорах із Грецією.

Грецький журналіст Сократ Грамматікопулос розповів Еспресо.TV, що прихильники уряду Греції діють за ленінським принципом, але вони не становлять більшість населення країни. Тож, він сподівається, що переможуть прихильники співпраці з Європою.