У Wall Street Journal розписали п’ять варіантів розвитку кризи у Греції

Афіни можуть лишитися в зоні євро, повернутися до драхми чи обрати один із трьох проміжних варіантів

Про це пише Lenta.ru з посиланням на The Wall Street Journal.

Сценарій, за яким грецька економіка зазнає найменших втрат – це збереження Греції в єврозоні.

Це відбудеться, якщо Афіни погодяться на більшість умов кредиторів, пише європейський редактор The Wall Street Journal Стівен Фідлер. Європейці ж зі свого боку, вважає він, реструктурують частину боргів.

Другий сценарій – це вихід із єврозони, але збереження євро в якості валюти. Це виключить доступ Греції до ресурсів Європейського Центробанку (ЄЦБ). Країна ніяк не зможе впливати на політику ЄЦБ.

А ще Греція не зможе проводити власні емісії - для виплати боргів, наприклад.

Третій сценарій – повернутися до драхм, але жорстко прив’язати їхній курс до курсу євро. Крім того, Греція может создать новую валюту, но жестко привязать ее к евро. У такому випадку країна не матиме стрибків курсу драхма/євро.

Четвертий сценарій – це паралельне ходіння одразу двох валют – драхми та євро. У такому випадку грецькі гроші мають поступово витіснити єдину європейську валюту. Остання буде слугувати як засіб для збереження заощаджень, так і для проведення іноземних платежів.

П’ятий сценарій – повернення до драхми, курс який буде вільно коливатися по відношенню до євро. Вона майже одразу девальвується. Банківська система таких струсів, напевно, не витримає.

Однак у довгостроковій перспективі це означатиме зростання експорту та поступове відновлення конкурентоспроможності грецької економіки.