НБУ вкотре сказав "ні" реструктуризації валютних кредитів

Національний банк України знову висловився проти законопроекту №1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на повідомлення прес-служби НБУ у Facebook.

"Національний банк України рішуче наполягає на відхиленні проекту Закону України 1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті".

У НБУ нагадали, що неодноразово озвучували свою позицію щодо неприпустимості прийняття закону, який примушує до конвертації споживчих кредитів в іноземній валюті.

"Заборона втручання держави та Національного банку України в переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації кредитів в іноземній валюті закріплена Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним у рамках співпраці з міжнародним валютним фондом", - зауважили у прес-службі.

Також у відомстві зауважили, що прийняття законопроекту 1558-1 "матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи".

"Ним пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн/дол. США). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян", - наголосили в НБУ.

За повідомленням прес-служби, реалізація зазначених положень спричинить те, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування.

"Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", - резюмували у відомстві.