Рада двічі провалила законопроект "Про прокуратуру"

Верховна Рада України не підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2667 "Про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" . Документ, зокрема, дасть змогу призначати місцевих прокурорів за відкритими конкурсами

За відповідне рішення проголосували лише 224 нардепи, передає Еспресо.TV.

Спікер Володимир Гройсман кілька разів намагався повернути законопроект на голосування, проте марно. В підсумку, так і не дочекавшись підтримку документу депутатами, голова парламенту оголосив перерву.

За словами голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народного депутата Андрія Кожем'якіна, зазначений законопроект внесений з метою визначення механізмів реалізації положень нового закону України про прокуратуру від 14 жовтня 2014 р. в частині: добору прокурорських кадрів, здійснення дисциплінарного провадження до запровадження у повній мірі органів прокурорського самоврядування та формування дисциплінарної комісії прокурорів.

"До законопроекту надійшла 91 поправка, 28 з який комітетом повністю або частково враховані. Зазначені поправки дають можливість зобов'язати прокурора віддавати вказівки тільки у письмовій формі; призначати прокурорами місцевих прокуратур також осіб, які мають досвід прокурорської діяльності, проте на день набрання чинності цим законом, не працюють в органах прокуратури, за умови проходження ними тестування; поширити порядок призначення на посаду керівника місцевої прокуратури за результатами чотирирівневого відкритого конкурсу і на першого заступника та заступника голови місцевої прокуратури", - заявив Кожем'якін.

Крім того члени комітету ухвалили рішення про необхідність внесення змін до статті 8-1 проекту закону щодо кількості членів конкурсної комісії.

"А саме підтримано рішення, що членами конкурсної комісії від Верховної Ради буде 6 осіб, а від Ради прокурорів - 5", - сказав нардеп.

Також, за його словами, члени комітету ухвалили рішення, яким залишили єдину вертикаль в органах прокуратури, при цьому керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури має право призначати прокурорів спец прокуратури за результатами відкритого конкурсу, який проводиться конкурсною комісію у складі керівника спецпрокуратури та представників Генпрокуратури.

"На адміністративні посади у спецпрокуратуру призначає генеральний прокурор України також за результатами відкритого конкурсу", - зазначив нардеп.