Рада ухвалила закон про органи внутрішніх справ

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект 2561 "Проект Закону про органи внутрішніх справ"

"За" проголосували 242 народних депутати, передає Еспресо.TV.

Як ідеться у пояснювальній записці, метою законопроекту є визначення правових та організаційних засад діяльності центральних органів виконавчої влади України у сфері внутрішніх справ, а також формування органів внутрішніх справ як системи самостійних органів виконавчої влади.

За законом, до структури органів внутрішніх справ входять: Національна поліція, Нацгвардія, міграційна служба, прикордонна служба, держслужба з надзвичайних ситуацій, сервісні центри.

Загальна чисельність міністерства внутрішніх справ України визначається Верховною Радою України.

Серед основних завдань МВС є забезпечення нормативно-правового регулювання у сфері внутрішніх справ; визначення пріоритетних напрямів розвитку органів внутрішніх справ; інформування та надання роз'яснень щодо здійснення державної політики у сфері внутрішніх справ.

Крім того, встановлено, що з метою запобігання, виявлення та припинення кримінальних, адміністративних правопорушень у професійній діяльності персоналу органів внутрішніх справ, а також усунення загроз його життю або здоров’ю, що виникають внаслідок учинення протиправних посягань, пов’язаних з відповідною діяльністю у складі апарату Міністерства внутрішніх справ України діє підрозділ внутрішньої безпеки. Підрозділ внутрішньої безпеки підпорядковується безпосередньо міністрові внутрішніх справ.