Рада ухвалила закон про призначення місцевих прокурорів за відкритим конкурсом

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2667 "Про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" (щодо удосконалення та особливостей застосування окремих положень)"

За відповідне рішення проголосували лише 228 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає Еспресо.TV із посиланням на "РБК-Україна".

Як заявив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін під час засідання ВРУ, зазначений законопроект внесений з метою визначення механізмів реалізації положень нового закону України про прокуратуру від 14 жовтня 2014 р. в частині: добору прокурорських кадрів, здійснення дисциплінарного провадження до запровадження у повній мірі органів прокурорського самоврядування та формування дисциплінарної комісії прокурорів.

"До законопроекту надійшла 91 поправка, 28 з який комітетом повністю або частково враховані. Зазначені поправки дають можливість зобов'язати прокурора віддавати вказівки тільки у письмовій формі; призначати прокурорами місцевих прокуратур також осіб, які мають досвід прокурорської діяльності, проте в день набрання чинності цим законом, не працюють в органах прокуратури , за умови проходження ними тестування; поширити порядок призначення на посаду керівника місцевої прокуратури за результатами чотирирівневого відкритого конкурсу і на першого заступника та заступника голови місцевої прокуратури", - заявив Кожем'якін.

Крім того члени комітету ухвалили рішення про необхідність внесення змін до статті 8-1 проекту закону щодо кількості членів конкурсної комісії. "А саме підтримано рішення, що членами конкурсної комісії від Верховної Ради буде 6 осіб, а від Ради прокурорів - 5", - сказав нардеп.

Також, за його словами, члени комітету ухвалили рішення, яким залишили єдину вертикаль в органах прокуратури, при цьому керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури має право призначати прокурорів спец прокуратури за результатами відкритого конкурсу, який проводиться конкурсною комісію у складі керівника спецпрокуратури та представників від Генпрокуратури.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури підпорядковується безпосередньо Генеральному прокурору України. 

"На адміністративні посади у спецпрокуратуру призначає генеральний прокурор України також за результатами відкритого конкурсу", - зазначив нардеп.

Також за рішенням комітету Національна академія прокуратури України буде займатись перепідготовкою фахівців, а не проводити повний навчальний процес.

"Члени комітету погодились з необхідністю зберегти класні чини працюючим прокурорам, а для тих, хто вперше приходить на роботу до органів прокуратури, жодних класних чинів не передбачено", - сказав Кожем'якін.

Нагадаємо, цей законопроект був ухвалений не з першої спроби.