Рада ухвалила закон про реструктуризацію зобов'язань за валютними кредитами

Верховна Рада підтримала у третьому читанні та в цілому законопроект 1558-1 "Проект Закону про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті"

"За" проголосували 229 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

У проекті закону зазначається, що кредитори за письмовою заявою позичальників, які мають діючі невиконані (на момент набрання чинності цим законом) зобов’язання за споживчими кредитами, зобов’язані провести реструктуризацію зобов’язань за такими споживчими кредитами на умовах і в порядку, визначених цим законом.

Кредиторам забороняється встановлювати для позичальників додаткові зобов’язання щодо сплати будь-яких платежів, зборів, комісій тощо на свою користь за проведення реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами.

Для проведення реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами кредиторам забороняється вимагати від позичальників надання будь-яких інших документів, крім письмової заяви.

Реструктуризація існуючих зобов'язань позичальника за споживчим кредитом, а саме невиплаченої суми кредиту та нарахованих, але не сплачених відсотків (далі – залишок заборгованості за споживчим кредитом), здійснюється шляхом зміни валюти виконання зобов’язань за споживчим кредитом на національну валюту України за офіційним курсом Національного банку України на дату підписання кредитного договору.

Зазначимо, що під будівлею Верховної Ради сьогодні мітингували валютні позичальники, які вимагали ухвалення цього законопроекту.

Проти ухвалення законопроекту "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті" сьогодні висловився Національний банк.