Реструктуризація валютних кредитів спустошить банки на 100 млрд грн, - НБУ

Нацбанк наполягає на відхиленні прийнятого законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів, бо він принесе збитків банківській системі на 100 млрд грн

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу НБУ.

"Заборона втручання держави та Національного банку України в переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації кредитів в іноземній валюті закріплена Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним у рамках співпраці з міжнародним валютним фондом", - йдеться в повідомленні.

В НБУ наголошують, що якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/дол, то банківська система понесе збитки в сумі близько 100 млрд грн.

"Прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської систем. Адже ним пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн/дол. США). Під загрозу будуть поставлені не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян", - кажуть в регуляторі.

Також в Нацбанку кажуть, що реалізація положень закону спричинить те, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, – а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет.

Нагадаємо, 2 липня Верховна Рада ухвалила закон про реструктуризацію зобов'язань за валютними кредитами.

Пізніше деякі нардепи заявили, що збираються відкликати свої голоси за закон, бо заплуталися в процедурі

В свою чергу глава Мінфіну вже порахувала, що від цього закону банківська система втратить 95 млрд грн.

А нардепи від Блоку Петра Порошенка вважають, що президент ветує цей закон.