ЄБРР готовий виділити Україні близько $1 млрд під реформи

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує інвестувати в 2015 році близько $1 млрд в українську економіку та газовий сектор

Про це повідомив президент ЄБРР Сума Чакрабарті, пише Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

ЄБРР інвестував рекордні $1,2 млрд в українські проекти в 2014 році, але в цьому році вклав тільки $100 млн, прагнучи переконатися в прогресі реформ.

Київ виконав давні вимоги Міжнародного валютного фонду та інших організацій, підвищивши тарифи на електроенергію і газ, а також скоротивши кількість банків, але повільно просувається в таких питаннях, як реформування обтяженого боргами Нафтогазу, судової системи та правоохоронних органів.

"Ми націлені на інвестування приблизно $1 млрд... але це повністю залежить від реалізації реформ, тому може бути і менше", - сказав президент.

За його словами, кредити та інвестиції банку можуть піти в сектори, які вимагають особливої ​​уваги, - ​​енергетичний, банківський і судовий.

ЄБРР разом з іншими міжнародними фінансовими організаціями зустрінуться з представниками українського міністерства енергетики, щоб обговорити кредитування поставок газу.

"Дискусії на наступному тижні будуть мати вирішальне значення. Ми також маємо виробити пов'язані з цим реформи", - сказав Чакрабарті.

За його словами, якщо Україна виконає необхідні завдання, основна частина запланованого $1 млрд піде в енергетичний сектор.

У той же час уряд досі не виконав обіцянку розділити Нафтогаз на окремі підприємства, керуючі видобуванням, продажами і транспортуванням палива.

Що стосується банківської сфери, Україна вже закрила більше 50 банків за останні 18 місяців, залишивши 114. Президент ЄБРР каже, що в країні все ще залишається "занадто багато банків, які, на наш погляд, є персональними скарбничками олігархів". Було б чудово, за словами Чакрабарті, якби їх залишилося не більше 50.

Раніше повідомлялося, що ЄБРР готовий підтримати поставки газу з ЄС в Україну.

Нагадаємо, що Порошенко обговорив з президентом ЄБРР допомогу Україні.