Вчені зробили крок до воскресіння мамонтів

Ретельний аналіз генома мамонта показав ученим зміни в генах, які дозволили цим представникам сімейства слонових виживати при низьких температурах останнього льодовикового періоду

Про генетичні основи унікальності мамонтів повідомляється в журналі Cell Reports, передає Еспресо.TV.

Це відкриття ще на один крок наблизило науку до технічної можливості повернути на планету вимерлих тварин.

Вінсент Лінч із Чиказького університету і його колеги провів глибинне секвенування геномів двох мамонтів і трьох азіатських слонів - найближчих родичів мамонтів. Всі геноми порівнювалися один з одним, а також з геномом африканського слона.

Генетики виявили приблизно 1,4 мільйона варіантів генів, унікальних для мамонтів. Ці варіанти змінювали білки, що виробляються близько 1600 генами. Потім учені звернулися до масивних баз даних - для оцінки функцій цих генів і їх впливу на життєдіяльність організму.

Виявилося, що характерні для мамонтів зміни генів були найближче пов'язані з метаболізмом жирів (у тому числі бурого жиру), інсуліновою сигналізацією, ростом волосся і розвитком шкіри (у тому числі гени, що асоціюються з більш світлою шерстю), відчуттям температури і добовим ритмом. Всі ці властивості організму мали важливе значення для адаптації до екстремального холоду і полярної ночі. Нарешті, вчені визначили гени, що відповідають за анатомічні особливості мамонтів (форму черепа, маленькі вуха і короткі хвости).

Особливий інтерес для дослідників представляла група генів, що відповідають за відчуття температури, які також грають важливу роль в зростанні волосся і запасанні жиру. Вчені змогли відтворити стародавній варіант одного з цих генів (TRPV3). При пересадці його в клітини людини виявилося, що TRPV3 мамонта виробляє білок, який на тепло реагує слабше, ніж той, що кодується слоновою версією TRPV3. Аналогічно, лабораторні миші, в організмі яких TRPV3 був відключений штучним чином, обирають холодні приміщення, а їхнє волосся більш хвилясте.

"З часом ми отримаємо технічну можливість це зробити. Але питання в іншому: чи варто це робити? Особисто я вважаю, що не варто. Мамонти вимерли, а середовище, в якому вони жили, змінилося. Є чимало тварин на межі вимирання, що вимагають нашої допомоги", - зазначив генетик.