Гузир намагався порвати посвідчення слідчого, який проводив обшук у прокурорів-хабарників, - депутати

Перший заступник Генерального прокурора Володимир Гузир погрожував слідчому звільненням з ГПУ і намагався порвати його посвідчення

Про це на своїй сторінці написав народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко, передає Еспресо.TV.

За словами джерел депутата, перший заступник Генерального прокурора Володимир Гузир, який відкрив кримінальне провадження проти першого заступника Генерального прокура Давида Сакварелідзе, намагався порвати посвідчення слідчого, який проводив обшук у першого зама начальника Головного слідчого управління Шапакіна.

"Супроводжуючи це погрозами, що той більше не буде працювати в Генпрокуратурі. Думаю, історія з посвідченнями - правда, враховуючи, що після цього Гузир вніс до ЕРДР провадження щодо Давида Сакварелідзе за статтею "Захоплення державних установ",  - зазначив Лещенко. 

Він також додав, що "суть претензій Гузира у тому, що підрозділ СБУ "Альфа" при вході на територію Головного слідчого управління Генпрокуратури поклав на підлогу співробітників Управління держохорони, які здійснюють охорону будівлі"

"При цьому у слідчих дійсно не було ордера на обшук у кабінеті прокурорів, але вони діяли керуючись правом на обшук при "невідкладному випадку", коли існує загроза майну і безпосередньо переслідуючи злочинців. Однак якщо ще вранці Гузир рвав і метав з погрозами на адресу учасників затримання Шапакіна, але після доповіді Порошенко притих", - написав нардеп.

 

 

 

Інший народний депутат від "БПП" Мустафа Найєм також зробив допис у своєму акаунті стосовно Володимира Гузира і історії навколо ГПУ. 

Він зазначив, що Гузир дійсно давав доручення про відкриття кримінального провадження за фактом "захоплення державних установ" проти Давида Сакварелідзе.

"Більш того, ще зранку слідчих, які вели кримінальну справу стосовно затриманих Корнійця і Шапакіна, викликали на особисті розмови і погрожували звільненням. Наскільки я розумію, коли ця інформація стала просочуватися, у справу втрутився президент, викликавши до себе спочатку Володимира Гузиря і Василя Грицака, а потім і Давида Сакварелідзе. Зрештою Петро Порошенко став на бік слідчих і Давида Сакварелідзе, тим самим поставивши крапку в інциденті", - написав Найєм. 

Нардеп також повідомив, що інформації щодо того, чи було зареєстровано в реєстрі відповідне кримінальне провадження, поки дізнатися не вдається. 

Читайте також: "Діамантова" лихоманка в Генпрокуратурі

"Перший заступник Генерального прокурора Володимир Гузир не обізнаний про підготовку операції щодо двох високопоставлених співробітників прокуратури. Враховуючи, що Генпрокурор перебуває у відпустці, цей факт, як мінімум, викликає подив. Очевидно, слідчі і Давид Сакварелідзе не вважали за потрібне повідомити керівництво відомства про цю операцію. І в цілому це зрозуміло, враховуючи, що Олександр Корнієць - близький товариш і Володимира Гузиря і Віктора Шокіна. А інший затриманий Володимир Шапакін був призначений вже після відставки Яреми, у квітні 2015 року, та теж вважається людиною Шокіна", - додав Найєм.

 

Нагадаємо, у Києві на хабарі затримали посадовців Київської обласної прокуратури та ГПУ. Під час обшуків у них було вилучено близько $500 тис., діаманти, зброю та цінні папери. 

Водночас, на одного з керівників спецоперації - заступника Генпрокура Давида Сакварелідзе було нібито відкрито кримінальне провадження за статтею "Захоплення державних установ". 

Президент Петро Порошенко вже прокоментував скандал в ГПУ. Він вимагає і в подальшому рішучих дій в боротьбі з корупцією. 

Також за Давида Сакварелідзе вступився очільник Одеської області Михайло Саакашвілі, повідомивши, що справу vip-прокурорів-хабарників активно намагаються зам'яти. 

Пізніше сам Сакварелідзе повідомив, що мав зустріч з президентом, під час якої Петро Порошенко "чітко дав зрозуміти, що недоторканних у прокуратурі не буде"