Держава, яка може похитнутися від виступу Макаревича чи Земфіри, слабка, - російський письменник

Дмитро Биков прокоментував шумиху навколо виступу Земфіри в Грузії та інциденту з українським прапором

Про це він написав у своєму блозі на сайті видання "Собеседник", передає Еспресо.TV.

Російський письменник Дмитро Биков вважає, що реакція російської громадськості на вчинок Земфіри показова. "Це означає, що в державі авторитет у Земфіри і Макаревича вище, ніж при владі, а позиції начальства всередині країни настільки хиткі, що змінити народну думку може один-єдиний вчинок не найвідомішої та демократичної співачки", - написав він.

Після такої реакції влади, зазначає Биков, стають марними всі вигадані рейтинги "Якщо він (Макаревич, - Ред.) вам так заважає, а від поведінки Земфіри на тбіліському концерті явно залежить суспільний настрій в Росії - значить, ваші легенди і міфи про 86, 89, 146 відсотків народної любові ви можете засунути ... скажімо так, з очей геть", - зауважив письменник. 

Биков вважає, що насправді Земфіра не зробила нічого. "Я ще розумію - Макаревич: на марш миру сходив, кримнаш засудив ... Але Земфіра ж ніяк не відповідає в останні роки своєму буйному ранньому іміджу: заліпити ногою в живіт кому-небудь, хто без запрошення приперся в її студію, - це будь ласка. Журналіста послати - мила справа. А от щоб висловитися ясно і недвозначно, підтримати опальних колег, поставити запитання владі - це все потреби низького життя, цим нехай Арбеніна займається, вона не така культова", - обурився Биков.

Письменник також зазначає, що Земфіра не висловила своєї позиції щодо подій в Росії та за участі Росії. "Вона навіть не розмахувала ним - просто взяла (не кидати ж! Державні символи, хоч і чужі), а потім пов'язала на мікрофон. Куди їй ще було подіти цей імпровізований прапор? На шию не пов'язала, на плечі не накинула. Жбурнути у натовп - совість не дозволяє. Прив'язала до мікрофона, і все. Слова не сказала. І після цього парламентарій Пушков ініціює опитування на тему, чи схвалюють співгромадяни вчинок Земфіри. Вчинок? Де він його побачив?" – наголосив письменник.

Биков вважає, що Земфіра дотримується нейтралітету, тож не може зрозуміти, навіщо почали її цькувати. "Невже все у керівництва настільки погано, що вони тепер накидаються навіть на нейтралітет? Що, зовсім вже нікого труїти стало? Будемо тепер труїти Земфіру за те, що вона ноги не витерла об цю тканину. Залиште Земфіру в спокої. Можна її любити, можна не любити, але одного гріха у неї точно немає - яскраво вираженої громадянської позиції. Ні такої, ні сякої. Зате вже, принаймні, вона нею і не торгує", - додав він.

Нагадаємо, під час концерту в Грузії Земфіра розмахувала українським прапором на сцені.