Російські квоти на українські товари поховають режим вільної торгівлі, - Мінекономрозвитку

Встановлення Росією квот на українську продукцію фактично означатиме скасування режиму вільної торгівлі між Україною та Російською Федерацією

Про це йдеться в заяві торгового представника України Наталії Микольської стосовно можливого квотування Росією імпорту українських товарів, яке поширило Мінекономрозвитку, передає Еспресо.TV.

Микольська зазначає, що висловлювання про квотування з’явилися саме в період інтенсивної роботи України, ЄС та РФ в рамках тристоронніх технічних консультацій з питань імплементації Угоди про асоціацію.

"На найвищому політичному рівні було домовлено, що основним завданням цих консультацій є пошук практичного вирішення питань, що викликали занепокоєння Росії у зв’язку з виконанням ЗВТ з ЄС. Тому заяви російських посадовців щодо застосування конкретних обмежувальних заходів для українських товарів ставлять під сумнів бажання російської сторони шукати практичні рішення в рамках процесу, погодженого усіма сторонами", - йдеться в повідомленні.

В міністерстві кажуть, що будь-яке встановлення Росією в односторонньому порядку кількісних обмежень у вигляді тарифних квот буде порушенням Договору про ЗВТ СНД і фактично означатиме скасування режиму вільної торгівлі між Україною та Російською Федерацією. 

"Якщо ми говоримо про застосування РФ заходів проти можливого демпінгу товарів походженням з України, то відповідно до угод СОТ визнанню факту демпінгу має передувати чітка правова процедура, а відповідні заходи повинні застосовуватися у випадку наявності чітко визначених підстав, а не визначення можливих гіпотетичних втрат на свій розсуд", - уточнюють в Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, вчора перший заступник міністра економічного розвитку Росії Олексій Лихачов заявив, що Росія може встановити квоти для українських товарів з "групи ризику" у разі імплементації угоди про асоціацію України з ЄС.