Російські серіали обходилися Україні в $300 млн на рік, - голова Нацради

За останні півроку обсяги власного кіновиробництва в Україні збільшилися втричі, а отже, є прогрес

Про це голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Артеменко розповів в інтерв’ю "Укрінформу", передає Еспресо.TV.

Голова Нацради вважає, що нинішня ситуація в телеефірі, коли під заборону потрапили більшість російський серіалів, не має бути несподіваною для топ-менеджерів каналів. "Розумні топ-менеджери, а я вірю в те, що у нас розумні топ-менеджери, цю ситуацію могли прогнозувати ще на початку 2014 року, і мали діяти, вести відповідні перемовини і так далі. Хтось вів, хтось створював, запускав свої серіали на нову тематику", - зазначив Артеменко.

Голова Нацради також заявив, що заборона російських серіалів ще продовжуватиметься і список фільмів може бути подовжено. Натомість, за його словами, самі члени Нацради намагаються сприяти наповненню мовлення. "Всюди, де їздимо - члени Нацради, чи пані Герасим'юк окремо поїхала, чи ми поїхали разом, в країнах-регуляторах, зустрічаючись з представниками каналів чи регуляторних органів, - ми просимо допомогти нам своєю продукцією", - розповів Артеменко.

Він додає, що питання, чим саме заміщати російські фільми, не нерозв’язне. "Раніше за рік з України виводилося до $300 мільйонів - до Росії за їхні серіали. Це скажені гроші. Зараз ми розуміємо, що ці гроші краще спрямувати на щось своє. Тобто зараз канали створюють свої productions. У кращому випадку вони знаходять якогось партнера, таким чином мінімізуючи ризики. Скажімо, "1+1" для серіалу "Гвардія" знайшов польських партнерів. Інші канали теж роблять свою продукцію. Вони нам повідомляють, що за останні півроку втричі збільшили обсяги власного виробництва. Це добре. Тобто є прогрес", - поділився голова Нацради.

Нагадаємо, Держкіно 4 червня заборонило до показу 162 російські фільми та серіали, що вийшли після 1 січня 2014 року, а також продукцію, яка пропагує діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань Росії або окремих їх представників.