У Держдумі планують рятувати "жертв українських політрепресій" у Криму

Депутати Держдуми Росії пропонують реабілітувати жителів Криму, які зазнали "політичних репресій" з боку України

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Известия.

Депутат Держдуми від компартії Іван Нікітчук (КПРФ) підготував поправки до закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій". Він пропонує поширити його дію на громадян Російської Федерації, які зазнали політичних репресій до 18 березня 2014 року на території Республіки Крим та Севастополя.

До преамбули закону хочуть внести уточнення про те, що реабілітації підлягають жертви політрепресій не тільки за час існування СРСР, але і після проголошення незалежності України, аж до того моменту, коли Крим підписав "договір з РФ про входження до складу Росії".

В пояснювальній записці до законопроекту в якості прикладу наведено дві справи, що вели українські суди, проти сепаратистів Валерія Под'ячего та Семена Клюєва.

Нагадаємо, що на початку липня Держдума прийняла цілу низку суперечливих законопроектів. Серед них закон про "забуття" в інтернеті, що зобов'язує пошуковики видаляти посилання за заявою громадян. Також депутати ухвалили закон, за яким росіянам таємну співпрацю зі спецслужбами врахують при нарахуванні пенсії.