Британський канал зняв фільм про скупку лондонської нерухомості "бідними" російськими чиновниками

Британський телеканал Channel 4 зняв розслідування за участю підставних російських "корумпованих чиновників", які пропонували лондонським агентам з нерухомості здійснити таємний продаж будинків в елітних районах столиці

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Дождь".

У фільмі "З Росії з готівкою" в ролях чиновника російського Мінохоронздоров'я "з невеликою зарплатою" та його дружини виступили російський активіст Роман Борисович і українська журналістка Наталія Седлецька.

Вони пропонували агентам здійснити операції з продажу нерухомості в Кенсінгтоні, Челсі і Ноттінг-Хіллі вартістю від 3 до 15 млн фунтів стерлінгів (від 262 млн до 1,3 млрд рублів). Розмови записувалися прихованими камерами.

У ході бесіди Борисович підкреслював, що збирається витратити викрадені з бюджету кошти, і просив забезпечити секретність операції, проте це не збентежило жодного з п'ятьох ріелторів, які с ним розмовляли, в тому числі співробітника фірми з гаслом "Ніщо крім етики". Дехто з них порекомендували найняти юристів, а один навіть розповів, що нещодавно познайомив "іншого міністра з країни колишнього СРСР" з "дуже, дуже хорошим юристом", який допоміг здійснити угоду на 10 млн фунтів стерлінгів.

За словами одного з ріелторів, на покупки елітних будинків іноземцями припадає до 80% його угод з лондонської нерухомістю, причому "50-60%" таких угод здійснюються "з тим або іншим ступенем анонімності".

У березні фахівець Deutsche Bank Олівер Харві опублікував у фінансовому виданні BNE великий матеріал про незареєстрованому припливі капіталу в Лондон. За його даними, обсяг вкладень досягає 1 млрд фунтів стерлінгів щомісяця, і, здебільшого, засоби приходять з Росії і використовуються для придбання нерухомості.

Повна версія фільму "З Росії з готівкою" має вийти в ефір Channel 4 сьогодні.