Єврогрупа не вирішила проблему Греції. Країні дали останній тиждень

Остаточне рішення щодо Греції має бути прийняте до кінця поточного тижня

Про це за підсумками екстреного саміту лідерів країн єврозони, що пройшов у минулий вівторок, заявив президент Європейської ради Дональд Туск, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

"Сувора реальність така, що у нас є тільки п'ять днів, щоб досягти угоди. Досі я уникав говорити про терміни. Але сьогодні я маю сказати чітко і ясно, що фінальний термін закінчується на цьому тижні", - сказав він.

Туск зазначив, що відповідальність за кризу несуть всі сторони переговорів.

"Ось чому сьогодні я закликаю усіх лідерів спробувати знайти консенсус, який стане нашим спільним успіхом, де немає переможених і переможців. Якщо цього не станеться, це означатиме кінець переговорів з усіма можливими наслідками, у тому числі гіршим із них, коли всі з нас програють", - заявив глава Євроради.

У спільній заяві за підсумками саміту говориться, що учасники заходу домовилися про новий позаплановий саміт із Грецією, який намічений на неділю, 12 липня. До цього не пізніше четверга, 9 липня, Греція має представити Єврогрупі свій детальний план щодо реформ у країні.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель на прес-конференції за підсумками саміту допустила, що лідери єврозони можуть схвалити Афінам новий пакет фінансової допомоги за умови, що грецький уряд представить "адекватну" програму реформ.

За словами канцлера, мови про урізання грецького боргу бути не може. Але вона допустила можливість реструктуризації боргів, у разі виконання умов кредиторів. Вона додала, що питання введення паралельної валюти в Греції на саміті у вівторок не обговорювалося.

У свою чергу, президент Франції Франсуа Олланд заявив, що Єврогрупа готова зібратися в суботу для обговорення пропозицій уряду Греції. Він зазначив, що "угода все ще можлива".

Прем'єр Греції Алексіс Ципрас після саміту заявив, що обговорення виходу Афін з кризи проходило в "позитивній атмосфері". Він висловив сподівання на швидкий переговорний процес щодо укладення угоди.

"Це буде швидкий процес. Він почнеться через кілька годин, і ми будемо спрямовані на те, щоб все закінчити не пізніше кінця цього тижня", - наводить його слова Reuters.

Ципрас додав, що грецька сторона продовжить докладати зусилля, маючи на руках сильну зброю у вигляді "вердикту грецького народу", маючи на увазі підсумки недільного референдуму.