Європейський баскетбол розколовся на два ворогуючі табори, - ЗМІ

Міжнародна федерація баскетболу (FIBA) і її європейське відділення FIBA Europe розірвали контракт з Євролігою на проведення клубних змагань

Про це розповіло джерело в FIBA, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на TACC.

"Як підсумок, Євроліга втратила права на проведення європейських змагань від імені FIBA Europe", - сказав співрозмовник.

Євроліга - головний клубний європейський турнір, який до 2000 року проводився під егідою FIBA. Але потім стався фінансовий конфлікт, унаслідок якого стався розкол і з'явилося два незалежних турніри - Євроліга ULEB (Спілки європейських баскетбольних ліг і Суперліга FIBA.

Конфлікт було залагоджено лише в 2008 році, коли було підписано угоду між FIBA і Євролігою УЛЄБ. Таким чином, у Європі залишився єдиний головний клубний турнір - Євроліга.

Наприкінці червня FIBA оголосила про створення двох нових клубних турнірів, які стануть аналогами Євроліги і Кубка Європи. Запрошення до участі у них вже отримали всі європейські клуби та ліги. Один з турнірів - Кубок FIBA Europe - стартує вже в цьому сезоні. Аналог Євроліги повинен бути запущений протягом найближчих двох років.

Нагадаємо Україна отримала у Кубку FIBA Europe одну квоту. Чи буде вона заповнена, невідомо. Раніше від участі в євро кубках відмовився чемпіон України – "Хімік".