Система управління Чорнобильською зоною відчуження буде повністю змінена, - Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв змінити систему управління зони відчуження під Чорнобилем

Про це він повідомив під час наради з питань забезпечення функціонування зони відчуження, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави уряду. 

За словами Яценюка, інвестори хочуть побудувати об'єкт генерації сонячної енергії на ЧАЕС.

Прем'єр також зазначив, що за 30 років система управління зоною відчуження не змінилася, а Державне агентство з управління зоною відчуження потрібно ліквідувати.

"На його місце повинен прийти державний концерн по роботі з ядерними матеріалами. В цей концерн повинні увійти державні підприємства і компанії, які будуть працювати з ядерними матеріалами, в тому числі з відпрацьованими", - підкреслив він.

Крім того, Яценюк виступив за те, щоб на території Чорнобильської зони був створений радіологічний заповідник.

"За 30 років занадто багато всього змінилося. І нам треба зрозуміти, який стан екологічної ситуації, і підтвердити його кращими світовими компаніями, щоб аналіз екологічної ситуації в Чорнобильській зоні мав світове юридичне визнання", - наголосив прем'єр.

За словами керівництва ЧАЕС, сюди приїжджали інвестори, зокрема з Німеччини, з пропозицією зведення в зоні об'єкта генерації сонячної енергії.

"Ми можемо тут генерувати електричну енергію від сонячної. Ми можемо тут робити дуже багато інвестиційних проектів. І саме для цього, щоб подолати цю корупцію радянського стилю, система управління зоною відчуження буде повністю концептуально змінена", - підкреслив Яценюк.

Нагадаємо, сьогодні, 9 липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк проводить на території Чорнобильської АЕС нараду з питань забезпечення функціонування зони відчуження.