Нью-Йоркський музей мистецтва геїв та лесбіянок відсвяткував день народження

Єдиний у світі музей гей-арту днями відзначив традиційний день засновників

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Art Ukraine.

У музеї Leslie + Lohman Museum of Gay and Lesbian Art (Нью-Йорк) під час святкової церемонії один із засновників – Чарльз Леслі – розповів про історію створення арт-центру.

Чарльз Леслі та Фрітц Лохман

Чарльз Леслі зі своїм коханим Фрітцом Лохманом почали просувати ЛГБТ-мистецтво в 1969 році. Тоді вони організували першу виставку гей-арту, яку за один вікенд відвідало 200 людей.

Девід Хокні. "Два хлопця"

У 1980-х роках таке мистецтво опинилося на маргінесах через стрімке поширення захворюваності на СНІД. Родичі художників із нетрадиційною сексуальною орієнтацією знищували їхні твори, боячись утисків та морального осуду. Леслі та Лохман на деякий час припинили виставкову діяльність, але в 1987 році заснували власний фонд Leslie/Lohman Gay Art Foundation, що займається збереженням і просуванням гей-арту.


Артур Тресс. "Розмова у доках"

У 2011 році Leslie + Lohman Museum of Gay and Lesbian Art отримав офіційний статус. Таким чином музей наразі є першим і єдиним у світі гей-арт-центром. За інформацію з офіційного сайту, його головна місія сьогодні – це "інформування, навчання і розваги в сфері мистецтва, що має відношення до гей-ком’юніті".

Вільгельм Вон Глоеден. Без назви ("Хлопець із трояндами у волоссі")