Криза фондового ринку підкосить економіку Китаю, - WSJ

Криза, з якою зіткнувся фондовий ринок КНР, може мати далекосяжні негативні наслідки для китайської економіки

Про це попереджають експерти, опитані газетою The Wall Street Journal, передає Еспресо.TV.

Як наголошується в статті, минулого тижня "китайській владі вдалося стабілізувати фондовий ринок країни шляхом прямого або опосередкованого втручання з боку уряду", яке, зокрема, надало брокерським компаніям мільярди доларів для можливості придбання ними нових пакетів акцій.

Заходи влади також включали заборону на здійснення певних угод з цінних паперів, надання більш вигідних кредитних умов для інвесторів, а також заборону для деяких трейдерів розпродавати наявні в них акції, граючи при цьому на подальше зниження їх вартості, пише газета.

При цьому опитані виданням експерти вважають, що мав місце спад, "який сильно підірве розвиток фондового ринку" КНР і завдасть "удар по економіці країни", породивши сумніви в тому, чи зможе китайська влада впоратися з ще більшим кризою.

Регулятори ринку КНР також "можуть зіткнутися зі значними проблемами із залучення іноземних інвесторів", відзначає The Wall Street Journal, додаючи, що активність зарубіжних гравців на китайських біржах зараз помітно знизилася.

The Wall Street Journal відзначає, що через відсутність надійного фондового ринку, а також через введені владою КНР істотні обмеження на можливість первинного розміщення акцій (IPO) для компаній країни, китайські бізнесмени зіткнуться з нестачею каналів фінансування для своїх нових проектів.

"Більше 1 тис. китайських компаній стояли в черзі на проведення IPO, але в цьому місяці регулятори позбавили їх цієї можливості, - пише газета. - У зв'язку з цим багато експертів вважають подібні заходи контрпродуктивними, оскільки вони підривають діяльність, динамічно розвиваються і лише додають ринку невпевненості".

Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, зростання економіки КНР складе в нинішньому році 6,8% При цьому в наступному році очікується уповільнення темпів зростання до 6%.