Митці у Маріуполі спробують примирити Схід та Захід двомовною виставою

У Маріуполі відбудеться показ медіавистави "il Caprese", на якій читатимуть листи Коцюбинського

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Cultprostir.

18 липня в Маріуполі в рамках проекту Українського кризового медіа-центру "Культурна дипломатія між регіонами України" відбудеться показ медіавистави "il Caprese": листи Коцюбинського з острова Капрі. Читатиме листи радіоведучий Данило Хомутовський.

Куратор медіа-центру Леонід Марущак зазначив: "Культурна дипломатія між регіонами України» - ініціатива спрямована на налагодження комунікації й порозуміння між Східними і Західними регіонами України засобами мистецтва. "Медіавистава "il Caprese" двомовна, що сприяє кращому розумінню та сприйняттю. У своїх листах Коцюбинський ненав’язливо порівнює тогочасну Україну в складі Росії з Європою, говорить про європейські цінності, культуру. Дає власне українське бачення світу. Окрім того, завдяки формату "медіавистави" українська літературна класика "оживає", осучаснюється, тому саме цей проект був обраний для показу на Сході".

Літературний критик Євген Стасіневич зазначив, що медіавистава спробує навернути людей до класики, з якою в багатьох стосунки не склалися: "З українською класикою у наших людей не складається геть: як відбили охоту ще в школі, так до сих пір жодні, хай і сто разів віртуозні, пере-прочитання тут не зарадять – алергія штука тривка. Тим неймовірніше, що хтось сьогодні здатен буквально через коліно зламати закостеніле сприйняття і подарувати нашим великим шанс на нове – свіже, поза бронзою і нудотністю – життя. Медіавистава "іl Caprese" - настільки ж віртуозне видовище, наскільки й революційний – за рівнем "очисного" потенціалу - мистецький акт: такого Коцюбинського ми ніколи не знали, хай скільки його особистих листів не прочитали. Але знати точно мусимо. "іl Caprese" створена для того, аби добути з вас отой непідробний, відомий з дитинства, чистий захват і змусити потягнутись до давно забутих, але від того не менш прекрасних книжок".