Підписання угоди з Іраном назвали історичним днем

Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні та міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф зачитали спільну заяву, назвавши ухвалення плану дій по іранській ядерній програмі історичним днем

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

Могеріні читала текст заяви англійською, Заріф – на фарсі (перська мова). Коли була його черга, політик широко посміхнувся журналістам, більшість з яких не розуміє фарсі. "Не хвилюйтеся, це та ж сама заява", - сказав він.

У заяві підкреслюється, що ядерна програма Ірану буде виключено мирною. Ця країна зобов’язується за будь-яких умов не розвивати, не досліджувати і не володіти ядерною зброєю.

З Ірану знімаються всі санкції, введені Радою Безпеки ООН з 2007 року.

Угода складається з основного тексту та п’яти технічних доповнень, які стосуються ядерних технологій, санкцій, співпраці в галузі атомної енергетики тощо. Її збираються опублікувати ще у вівторок. Тим часом з’явилася інформація, що російське МЗС вже опублікувало текст угоди.

У тексті спільної заяви сказано, що сьогодні історичний день, а угода стала досягненням колективних зусиль.

"Завдяки конструктивній співпраці всіх сторін та відданості і компетентності наших команд ми успішно завершили переговори та вирішили дискусію, яка тривала понад 10 років", - говориться в тексті спільної заяви.

Відомо, що в рамках угоди Іран дозволить перевіряти свої військові об’єкти інспекторам МАГАТЕ, але тільки за попередньою згодою.

Заборона на постачання зброї залишиться ще на 5 років. Заборона на постачання ракетної зброї і технологій – ще на 8 років. Також Іран погодився на можливість повернення знятих санкцій через 65 днів у випадку порушення угоди.