МВФ закликає Євросоюз пробачити Греції більшу частину боргу

Єврозона повинна піти на відчутне пом'якшення боргового тягаря Греції заради порятунку її економіки

Про це йдеться у новому аналітичному звіті Міжнародного валютного фонду, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

"Греція зможе виплачувати борги лише завдяки заходам по їх полегшенню, що йде набагато далі, ніж досі передбачала Європа", - зазначається у звіті.

Згідно аналізу МВФ, "відношення грецького боргу до ВВП наблизиться до 200% протягом найближчих двох років", що зробить борговий тягар Греції "абсолютно нестерпним".

Пропонується три варіанти вирішення цієї проблеми. По-перше, можна заморозити боргові виплати європейським партнерам Греції на 30 років. По-друге, проводити щорічні трансферти в грецький бюджет. По-третє, просто списати борги.

Вибір між зазначеними варіантами тепер доведеться зробити самій Греції разом з її європейськими партнерами, підкреслюється в доповіді. 

Нагадаємо, 13 липня стало відомо, що лідери країн єврозони досягли угоди по новій програмі допомоги Греції.

Греція отримує допомогу від міжнародних кредиторів з 2008 року, коли країна фактично опинилася на межі дефолту.

Термін дії чергової програми фінансової допомоги Греції закінчився 30 червня. Без фінансової допомоги ззовні країна не може обслуговувати раніше отримані кредити - 30 червня вона пропустила платіж у 1,6 млрд євро за кредитом МВФ.

Якщо Греція не зможе обслуговувати зовнішній борг, їй, як передбачається, доведеться покинути зону євро.