Прикордонники викрили міжнародну схему контрабанди бурштину

Оперативними підрозділами Державної прикордонної служби України спільно зі співробітниками Служби безпеки було викрито чергову "сіру" схему незаконного вивезення бурштину за кордон

Про це передає Еспресо.TV із посиланням на прес-службу ДПСУ.

"Схема полягала в наступному: сирець бурштину, який видобувається в Литві, транзитом через територію Польщі завозився в Україну з використанням подвійного пакету товаросупровідних документів. Мета транзиту - необхідність нібито його обробки на одному з українських підприємств з подальшим зобов’язанням зворотного вивезення до Литви", - йдеться у повідомленні.

Пізінше литовське "сонячне каміння" підмінювалося на бурштин, що незаконним шляхом видобувався у Житомирській, Рівненській та Волинській областях, який за своїми якостями значно кращий, а тому і дорожчий за прибалтійський.

У якості гарантії на рахунок банка-посередника у Нью-Йорку здійснювалися платежі за отриману на переробку продукцію.

Слідчі встановили, що ці платежі (по 240-340 доларів США за 1 кілограм несортованого бурштину) були розрахунком за видобування сировини.

Нагадаємо, сьогодні у Закарпатській області податкова також затримала вантажівку, яка незаконно перевозила 80 кг бурштину на 4 млн грн.