Росія може залишити невиконаними майже 1,5 тисячі рішень ЄСПЛ

У зв'язку з постановою Конституційного суду Росії невиконаними можуть залишитися до 1474 рішень Європейського суду з прав людини

Про це повідомив віце-президент Федеральної палати адвокатів Російської Федерації Владислав Гриб, передає Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

Серед невиконаних рішень є й такі резонансні, як можливість голосувати для ув'язнених і присуджена ЄСПЛ компенсація в 1,9 млрд євро акціонерам ЮКОСа. Експерти вважають, що велику частину рішень Росія все ж виконає.

За словами Гриба, на першому місці за невиконанням рішень ЄСПЛ стоїть Італія (2622 рішення), на другому - Туреччина (1,5 тис. рішень), на третьому - Росія.

Він зазначив, що нерідко виконання рішень ЄСПЛ затягується. "Середня тривалість виконання - 9,7 років", - сказав Гриб.

Згідно з офіційною статистикою ЄСПЛ, за невиконаними рішеннями російська влада повинна виплатити 1,879 млрд євро, з них 1866 млн - акціонерам ЮКОСа і 13 млн євро - заявникам у інших справах.

Гриб також повідомив, що Федеральна палата адвокатів готує запити до секретаріату Ради Європи та ЄСПЛ з проханням дати правову оцінку рішенню Конституційного суду про необов'язковість виконання рішень міжнародного суду.

"У разі, якщо в Європі погодяться з позицією Конституційного суду, ми як адвокати можемо вже не звертатися в ЄСПЛ, намагаючись заперечити російське рішення. Якщо ж з позицією КС не погодяться, це буде вже розгляд на міжнародному рівні", - заявив він.

Нагадаємо, Конституційний суд Російської Федерації ухвалив, що Росія залишається під юрисдикцією Європейського суду з прав людини, проте не зобов'язана виконувати його рішення.

Так, судом визначено, що рішення ЄСПЛ можуть виконуватися на території країни лише у випадку, якщо вони не суперечать Конституції Російської Федерації.