На супутнику Плутона знайшли "Мордор"

Учені виявили на знімках поверхні Харона, який є найбільшим із супутників Плутона, область, імовірно покриту шаром темного пилу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

У NASA зазначили, що темну область Харона, розташовану біля його Північного полюса, вже назвали Мордором на честь однойменної області з романів британського письменника Джона Толкієна.

Агентство уточнює, що вчені чекають більш детальних знімків загадкового регіону, які допоможуть точніше визначити тип речовини, що покриває планету, та її походження.

Крім того, вчені звернули увагу на несподівано малу кількість кратерів у центральній частині Харона і на гори, вік яких, за їх оцінками, не перевищує 100 млн років, що дає підстави вважати їх молодими.

Фотографії були отримані з космічного апарату New Horizons, який днями після майже десятирічного польоту досяг Плутона і передав на Землю його перші детальні знімки. Тепер апарат продовжить політ до інших об'єктів у поясі Койпера.

Місія New Horizons розрахована на 15-17 років. Очікується, що надалі апарат зможе зняти маленькі місяці Плутона - Стікс, Нікс, Цербера і Гідру.