Квіт хоче відраховувати студентів за плагіат

У Міносвіти заявили, що університети повинні мати право відраховувати студентів за плагіат

Про це повідомив міністр освіти та науки України Сергій Квіт, пише Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

За його словами, в Україні до кінця такого права немає, на відміну від Заходу, де будь-який університет може це зробити.

"І хоча цей момент окреслений в Законі "Про вищу освіту", однак ми повинні мати підзаконні акти, щоб чіткіше це прописати", - наголосив міністр.

За його словами, головне не покарання, а головне, щоб було неприйняття, щоб людина навіть не думала займатися плагіатом. "З іншого боку, покарання має бути, і там, де є плагіат, таку людину не повинні брати на роботу в хороше місце", - сказав Квіт.

Він також зазначив, що Міносвіти щомісяця проводить засідання  атестаційної колегії, яка своїм рішенням позбавляє академічних ступенів науковців, в чиїх дисертаціях був виявлений плагіат.

"Міністерство показало приклади того, що ми не погоджуємося з плагіатом і  масово позбавляємо вчених звань. Ми дали прецидент, що МОН з цим не мириться, але звичайно цю роботу по виявленню та недопущенню плагіату треба спускати на рівень університетів, я думаю, що ми це зробимо", - зазначив міністр.

Для цього, за його словами, потрібна легальна програма чи ряд програм, які можуть бути офіційно затвердженими.

"У нас є програми, але вони поки що легально не оформлені до кінця, тому що треба укласти угоди  з тим правом, щоб ми могли передати їх університетам для використання. Щоб не лише дисертації, а й дипломні роботи могли перевірятися на факти використання плагіату", - додав Квіт.