Масового вбивцю Брейвіка прийняли до університету на політологію

Терорист, який відбуває покарання за вбивство 77 осіб, вивчатиме політологію в Університеті Осло. Більшість його жертв - підлітки віком до 18 років

Про це повідомляє Еспресо.TV посиланням на The New York Times.

Норвезький правий екстреміст, який сидить у в’язниці за скоєне у 2011 році масове вбивство за політичними мотивами, вивчатиме в Університеті Осло політологію.

"Усі ув’язнені в Норвезьких тюрмах мають право на вищу освіту в Норвегії, якщо вони виконують критерії прийому", - прокоментував ректор університету Оле Петтер Оттерсен.

За його словами, Брейвік отримає навчання дистанційно. Тюремні правила не дозволять убивці відвідувати лекції та навіть кампус університету, користуватися електронними ресурсами або у будь-який спосіб спілкуватися зі студентами чи працівниками навчального закладу.

"Контакт між університетом та Брейвіком буде здійснюватися за посередництвом працівника в’язниці. Пенітенціарні правила передбачають, що той проходитиме програму, навчаючись індивідуально у своїй камері", - додав Оттерсен.

Терорист почне отримувати вищу освіту вже цього серпня. Два роки тому Брейвік уже намагався стати студентом і провалив іспити.

"Тоді він не задовольняв вимоги прийняття. Зараз його оцінки відповідають очікуванням", - пояснила речниця університету Маріна Тофтінг. Брейвік вчився у в’язниці від самого засудження у 2012 році.

Як подає видання, два роки тому спроба вбивці потрапити до університету викликала бурхливу дискусію в Норвегії. Йшлося про те, чи обвинувачуваний у таких жахливих злочинах взагалі може розглядатися університетом. Однак норвезька система справедливості спрямована на реабілітацію, в тому числі надання їм права на отримання вищої освіти.