Мусульмани святкують Рамадан Байрам

17 липня мусульмани святкують Рамадан Байрам

Вранішньою святковою молитвою в день Рамадану Байраму (ар. Ід аль-Фітр) мусульмани завершують місяць посту в Рамадан; цей день є своєрідним підбиттям підсумків і осмисленням своїх духовних практик і досягнень за цей місяць. До початку святкової молитви має бути виплачена і спеціальна милостиня закінчення посту - "закят аль-фітр". Ці кошти глава родини, що має дохід понад певний мінімум, платить за кожного зі своїх домочадців, незалежно від того постували вони чи ні, щоб бідні люди, отримавши цю милостиню, теж могли дозволити собі накрити святковий стіл. Виплата милостині під час завершення посту є обов'язковою умовою для кожного мусульманина, який має засоби для існування понад ті, які необхідні для проживання його сім'ї протягом декількох днів.

Цього року милостиня, як і більшість пожертвувань, зроблених протягом усього Рамадану, буде спрямована переважно самотнім людям похилого віку, багатодітним сім'ям і вимушеним переселенцям із Криму і зони АТО, тобто тим, хто в умовах нинішньої девальвації гривні та фактичної окупації частини нашої країни знаходиться в найбільш уразливому становищі. Великим випробуванням був нинішній Рамадан і для мусульман, які не полишали захист України протягом Священного місяця: у польових, похідних умовах вони все одно намагалися дотримуватися приписів свій релігії. Ті з них, хто отримав звільнення на час свята, прийдуть цього дня в мечеті країни - розділити радість свята з одновірцями.

Цей день стане подвійно особливим для послідовників пророка Мухаммеда. Адже понад 3000 віруючих готується прийняти у цей день мечеть Ісламського культурного центру Києва. Серед очікуваних гостей - київські прихожани, дипломати мусульманських країн, богослови, а також мусульмани - вимушені переселенці з Криму та Донбасу.