Нардепи вважають, що скорочення стипендій у вишах суперечить Конституції

Комітет з питань науки і освіти вважає, що скорочення державних замовлень у вишах суперечить нормам Конституції

Про це написала у своєму Facebook голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич, передає Еспресо.TV.

"Так, прийом на програму бакалавра зменшено на 20,4%, на програму магістра – на 26,9%. Прийом же на заочну форму навчання було скорочено на 50-70%. На думку переважної більшості присутніх народних депутатів-членів Комітету, таке скорочення суперечить нормам Конституції України та статтям 3 і 4 Закону України "Про вищу освіту" щодо доступності вищої освіти", - повідомила Гриневич.

За її словами комітет рекомендує збільшити кількість місць державного замовлення на підготовку бакалаврів на 9570 місць, магістрів – на 4411 у межах коштів, передбачених Міністерству освіти і науки України на підготовку фахівців з вищою освітою в Державному бюджеті на 2015 рік.

Окрім того, нардеп Олександр Співаковський повідомив, що скорочення державного замовлення проводилось у досить незбалансований по регіонах спосіб.

"Так, у деяких областях частка державного замовлення в університетах у порівнянні з кількістю осіб, які подали заяви на проходження ЗНО, становила 35-45%, а в інших, наприклад у Херсонській області, лише 15%.
Такий стан речей наочно показує, що в державі абсолютно відсутня політика ведення розподілу державного замовлення. Адже не зрозуміло, за якими критеріями та принципами відбувається розподіл, чому одні виші отримують преференції, а інші зазнають втрат державних місць; чому на певні спеціальності, такі як фізичне виховання, обсяг замовлення збільшується, а на ті, спеціальності, які є найбільш затребуваними на ринку праці, наприклад інформаційно-комунікаційні технології та основу наук – математику, відбувається суттєве скорочення", - додав він.

Раніше повідомлялось, що державне замовлення у вишах в 2015 році скорочено на 10-12% порівняно з 2014 роком.