Свої висновки комісія по катастрофі Боїнга МН17 оприлюднить у серпні

Нідерланди, зібравши коментарі від усіх країн, які беруть участь у міжнародній комісії з розслідування катастрофи МН17 (Австралія, Малайзія, Бельгія, Нідерланди і Україна), оголосять висновки технічної комісії наприкінці серпня

Про це на брифінгу у п'ятницю заявив віце-прем'єр-міністр, голова державної комісії з розслідування причин катастрофи Boeing 777 "Малайзійських авіаліній" Геннадій Зубко, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на Укрінформ.

"У третю декаду серпня нідерландська сторона, зібравши практично всі коментарі з усіх країн Joint Investigation Team (міжнародна група слідчих), вже буде оголошувати про висновки технічної комісії", - сказав Зубко.

Він зазначив, що технічне розслідування вже завершується. Зокрема, є дві доповіді від нідерландської сторони. Вони були направлені в українську національну комісію з розслідування катастроф цивільної авіації, яка зараз збирає практично всі коментарі від усіх міністерств українського уряду для того, щоб надати свої коментарі до цієї офіційної доповіді.

"І  наступного тижня ці коментарі будуть відправлені саме нідерландській стороні", - підкреслив віце-прем'єр, додавши, що кримінальна частина розслідування також "практично дійшла до кінця" і вже є попередні висновки.

"На сьогоднішній день у нас абсолютно є розуміння по кримінальному розслідуванню. У нас є попередні висновки згідно з технічним розслідуванням, і тому саме країнами Joint Investigation Team (міжнародна група слідчих) було ухвалено рішення і 10 липня направлено офіційне звернення до Ради Безпеки ООН з приводу запровадження трибуналу з розслідування наслідків катастрофи МН17", - заявив Зубко.

Він також уточнив, що цей трибунал, як вимагає комісія з розслідування і 5 країн, які звернулися в Раду Безпеки ООН, вимагає з'ясувати, хто конкретний виконавець, з якої зброї був здійснений цей теракт, хто був організатором, з якої країни ця зброя була завезена на територію України. І найголовніше, щоб весь ланцюг організаторів і виконавців був покараний.

Читайте також: Українці сприйняли катастрофу "Боїнга" як особисту трагедію, - Порошенко прем'єру Малайзії.