Міжнародне журі ОМКФ нагородило фільм про конфлікт між хасидами та мешканцями Умані

Документальна стрічка Кшиштофа Копчинського "Дибук. Історія мандрівних душ", знята за участі Польщі, Швеції та України, отримала перемогу на Одеському кінофестивалі за версією міжнародного журі FIPRESCI

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Cultprostir.

Зйомки стрічки режисера Кшиштофа Копчинського відбувалися на території України. Фільм є кінодослідженням одвічного конфлікту хасидів із мешканцями Умані.

Ребе Нахман, шанований лідер брацлавського хасидизму, народився через чотири роки після великого селянського повстання під керівництвом козаків Гонти та Залізняка, коли було вбито 20 000 мешканців Умані – як євреїв, так і поляків. Щороку тисячі хасидів із 70 країн приїжджають на могилу Ребе Нахмана в Умані.

Натовпи хасидів підтримують велику частину економіки міста, але не всіх у місті це влаштовує. Українські націоналісти агітують проти іноземців і звинувачують місцеву владу в продажності. Великий християнський хрест зведено на березі озера, де найбільша група хасидів приходить помолитися щороку.

Раніше фільм "Дибук. Історія мандрівних душ" здобув перемогу на Краківському МКФ в номінації "Найкращий документальний фільм Національного конкурсу".