ЄС забезпечить Україні поставки і транзит енергоресурсів, - постанова

Євросоюз забезпечить поставки енергоресурсів в Україну і транзит її територією. Росію ж очікує переформатування енергетичних відносин

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Ради Європейського Союзу.

В ухваленій в понеділок постанові про "Енергетичну дипломатію" Євросоюз планує забезпечити довготермінові поставки енергоресурсів до України і транзит через її територію. Збирається також підтримувати нові інфраструктурні проекти, сприяти реформам у сфері енергетики та посилювати енергоефективність. Важливим завданням є також забезпечення тристоронніх переговорів Євросоюз-Росія-Україна.

Що ж стосується Російської Федерації, то Європа планує змінити формат енергетичних відносин.

"За відповідних умов, ЄС займеться переформатуванням енергетичних відносин із Росією: на засадах чесної конкуренції, відкритого ринку, екологічного захисту і безпеки для взаємної вигоди обох сторін", - зазначається у документі.

Згідно із ухваленим планом, Євросоюз сфокусується на Південному газовому коридорі, Південному Кавказі і Центральній Азії; стратегічному потенціалі Східного Середземномор'я; Євро-Середземноморській енергетичній співпраці в Південному Сусідстві, на ширшому Близькому Сході, а також зі США, Норвегією та Канадою; Китаєм, Індією, Бразилію та іншими країнами, передбаченими стратегією Енергетичного Союзу.

Енергетичний Союз було створено у березні 2015 року після того, як польський прем'єр-міністр Дональд Туск закликав європейські держави знизити залежність від російських енергоносіїв. Енергетичний Союз передбачає повну інтеграцію енергетичного ринку ЄС, дотримання енергетичної безпеки та солідарності, скорочення споживання завдяки енергоефективності, зменшення вуглеводної залежності економіки, інновації та конкурентоспроможність.