Для розслідування катастрофи Boeing MН17 можуть створити "гібридний трибунал"

П'ять країн: Малайзія, Нідерданди, Бельгія, Україна та Австралія, які розслідують причини падіння літака Малайзійських авіаліній Boeing MН17, розглядають можливість створення "гібридного трибуналу" над винними у трагедії, у випадку, якщо Російська Федерація заблокує відповідне рішення ради безпеки ООН

Про це сьогодні під час брифінгу повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає Еспресо.TV з посиланням на  РБК-Україна.

"Ми працюємо разом з чотирма іншими країнами, які також беруть участь у спільному розслідуванні. У нас дійсно є план Б, який розглядається - це вже створення гібридного трибуналу, такого, який був створений по прем'єру Харірі (Спеціальний трибунал для встановлення винних у вбивстві колишнього прем'єр-міністра Лівану Рафіка Харірі - ред.)",- заявила Зеркаль. 

"Друга опція, яка також розглядається, вона не є доволі ефективною - це суд може відбуватись в одній з країн, громадяни якої постраждали", - зазначила вона.

Довідка: у 2007 р. ООН і Ліваном спільно було створено Спеціальний трибунал для встановлення винних у вбивстві колишнього ліванського прем'єр-міністра Рафіка Харірі і притягнення їх до кримінальної відповідальності. У 2003 р. був заснований Надзвичайний трибунал Камбоджі: заснований за підтримки ООН, він вів обвинувальні справи стосовно чотирьох найбільш високопоставлених керівників "червоних кхмерів".

У 2002 р. з'явився Спеціальний суд по Сьєрра-Леоне: він був створений спільно урядом цієї західноафриканської країни і ООН для переслідування в судовому порядку осіб, відповідальних за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права і національного законодавства.

Нагадаємо, Росія вчора внесла до Ради безпеки ООН свій варіант проекту резолюції з розслідування аварії малайзійського Боїнга на Донеччині

Крім того, у мережі оприлюднено ще одне відео перших хвилин після катастрофи літака Боїнг-777 "Малайзійських авіаліній".