МВС зможе самостійно перевіряти, хто є власниками кримінальних активів

Відтепер Міністерство внутрішніх справ України буде менш залежним від інших органів у питаннях виявлення дійсних власників кримінальних активів

Однією з перших пропозицій новоствореного Управління із забезпечення повернення активів, набутих злочинним шляхом, було введення та закріплення практики самостійного отримання МВС інформації з державних та судових реєстрів інших держав з метою аналітичної підтримки слідства, повідомляє Еспресо.TV.

Ця пропозиція була погоджена міністром МВС Арсеном Аваковим. Відтепер МВС не потрібно буде звертатися до інших органів та іноземних структур під час первинної перевірки приналежності майна або іноземних компаній тим чи іншим громадянам. Цю роботу виконуватиме Управління із забезпечення повернення активів.

Воно буде одержувати інформацію, яка міститься в державних реєстрах інших країн щодо дійсності реєстрації, місцезнаходження юридичних осіб, їхніх директорів, акціонерів, статутного капіталу, відомості щодо щорічного аудиту тощо.

Також Управління отримуватиме інформацію, оприлюднену судовими органами інших держав щодо судових спорів за участю українських резидентів, їхніх свідчень в суді у майнових спорах тощо. Все це дозволить швидко робити аналітичні висновки щодо контролю над юридичними особами, які використовуються з метою переховування майна та коштів.

До цього часу така інформація із значною затримкою одержувалася МВС або в Держфінмоніторингу, або через Генпрокуратуру, в рамках міжнародної правової допомоги. Водночас журналісти під час своїх розслідувань вже давно користуються відкритими інформаційними реєстрами інших країн, вартість послуг яких є незначною, що дозволяє їм швидко встановлювати приналежність іноземних компаній до тих чи інших громадян України.

Ця інформація буде мати статус оперативної і лише у випадку виявлення відомостей, що мають значення для слідства, та потреби їх процесуального закріплення в якості доказу, буде використовуватися офіційний шлях через Генеральну прокуратуру України, яка є органом міжнародної комунікації у кримінальних справах.

Водночас начальник Управління із забезпечення повернення активів Олена Тищенко вважає, що згодом Україні потрібно перейняти звичайну міжнародну практику щодо визнання доказами інформації, одержаної з офіційних іноземних джерел. Адже весь цивілізований світ живе в умовах глобалізації і загальної доступності великої кількості інформації, яка оприлюднюється саме в рамках боротьби з корупцією та відмиванням коштів.

Те ж, що українські правоохоронні органи витрачають місяці на отримання інформації, яка по суті є первинною та потребує негайного доповнення і подальших слідчих дій, є перешкодою, яка значно ускладнює роботу по відстежуванню активів за кордоном. Адже їх переховування, як правило, займає не місяці, а дні.

Така новація є невеликим, але важливим кроком покращення роботи МВС у справах щодо виявлення та повернення кримінальних активів, вважає Тищенко.