ГПУ знайшла всього десять випадків підтасувань результатів ЗНО у Центрі якості освіти

У ГПУ повідомили, що проведення слідчих дій в Українському центрі оцінювання якості освіти не призведе до масового перегляду результатів ЗНО, оскільки всього виявлено з десяток порушень

Про це на брифінгу розповів заступник Генерального прокурора України Олег Заліско, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Укрінформ".

"У жодному разі система ЗНО не буде зірвана, оскільки незаконні втручання не були масовими", - сказав Заліско.

За його словами, наразі відомо про всього близько десяти незаконних втручань.

"Буде проведено відповідну експертизу, де ми встановимо кількість незаконних втручань. Система це фіксує і проведені вчора слідчі дії не дадуть можливості внести у неї зміни. Ми будемо бачити результат і масовість цього. Зараз нам відомо про приблизно десять фактів незаконного втручання за 2015 рік, хоча в ході проведених обшуків ми одержали такі відомості і за 2014 рік", - зазначив заступник генпрокурора.

Заліско також розповів, яким чином проводилося стороннє втручання у систему, яка раніше пройшла експертні дослідження і вважалася сповна захищеною від цього.

"Система автоматично проводить психометрію людини, яка складає ЗНО, та встановлює єдину систему балів, тому стосовно окремої людини змінити будь-яку позицію, підвищити чи знизити бали неможливо. Тож із тих, хто складав у цьому ж регіоні ЗНО, підбиралася людина з приблизними психометричними даними і проводилася заміна таких даних на користь особи, що зверталася до Центру", - пояснив він.

За його словами, таким чином абітурієнти, що отримали непрохідні бали могли потрапити до університету навіть на бюджетну форму навчання.

"Для чого це робилося - зрозуміло: якщо особа склала ЗНО на 112 балів, але після проведення заміни отримала 190, то могла вступити до вишу в тому числі на бюджетну форму навчання", - резюмував Заліско.

Раніше заступник генпрокурора повідомив, що у рамках розслідування справи про незаконне втручання в єдину систему оцінки якості освіти вручені повістки на допит усім керівникам Українського центру оцінювання якості освіти - чотирьом особам.

Нагадаємо, вчора генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що керівництво УЦОЯО підозрюють у зловживанні службовим становищем. У ГПУ зазначили, що керівники Центру оцінювання якості освіти об'єдналися у злочинне угрупування.